Tidigare artiklar januari-14 - juli-18

Höstens program är i det närmaste spikad.

Medborgarbandet facebook1I dagsläget, 22/7, har vi fem föreställningar klara om vi undantar nycirkusföreställningen på Hamnparkeringen den 30/8, "Inget kalas utan knas", som vänder sig till den yngre publiken.
Medborgarbandet kommer till oss 2 /9. Det är en stjärnspäckad politisk kabaré med humor och extravagans med bl.a. Nina Persson.
Den 4/10 framförs den hjärtvärmande moderna klassikern "Shirley Vallentine". Den tvåfaldiga Guldbaggevinnaren Maria Lundqvist ses i rollen som Shirley Valentine.
Näktergalarna, en magisk, musikalisk berättelse om de tre operastjärnorna Jenny Lind, Christina Nilsson och Signe Hebbe gestaltade av Divine kommer till oss den 2/11. Trion består av sångerskorna Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Karin Nybom.
"Marknadsafton" av Vilhelm Moberg med Allan Svensson, Sanna Ekman m.fl. gästar oss 15/11. En liten pärla i Mobergs dramatik.
Olivia Stevens avslutar Teaterföreningens höstsäsong med två minikonserter. Dels Romance, som är en fransk chanson med Barbara, Brel & Piaf och Zarah Leander, där hon framför sångerna och berättar om hennes fantastiska och farliga liv.
Vi hoppas att hitta ytterligare en teaterföreställning men det har visat sig vara svårt att få pusslet att gå ihop. Det måste finnas en ledig Teatersalong när Teatersällskapen kan komma och vice versa samt att vi får en rimlig spridning på våra arrangemang.

Läs recension om GIFTA av Elin Wrethov på Helsingborgs Dagblad

Teater av August Strindberg Bearbetning och regi: Björn Melander I rollerna: Andreas Rodenkirchen, Camilla Nyberg och Rolf Christianson.

BESKUREN-Gifta 2Att se föreställningen "Gifta" i Teatersalongen är lite som att sitta och tjuvlyssna på någon annans gräl. Så avskalat, trovärdigt och nära är spelet. Skådespelarna travar fram och tillbaka på scenen eller står avvaktande vända mot publiken.
Det är inte vilket gräl som helt, utan ett böljande samtal som ena stunden är ursinnigt sprakande med litterära referenser och djupdykningar i könsmaktstematik och i nästa stund rena regnskurarna av plumpa påhopp och förolämpningar. Högt och lågt blandas och statuspendeln slår fram och tillbaka mellan de inblandade.

Så är det också August Strindbergs "Giftas"-noveller som ligger till grund för manuset. Regissören Björn Melander har sammanfogat novellerna med ett antal andra Strindbergverk där författaren lägger ut orden om kvinnans roll och äktenskapet. Melander har skapet en fristående tät och laddad historia som utspelar sig på ett badhotell på en skärgårdsö på 1920-talet.
Konstnären Maurice har blivit kvar på badhotellet med sin skrivkramp medan frun Henriette rest till staden för att andas fri luft. På hotellet träffar Maurice den karismatiske Gustav som snabbt blir en god vän och förtrogen. Gustav ger råd och kommer med sanningar om det knakande äktenskapet som Maurice tacksamt slickar i sig. Tillsammans klär männen mer eller mindre bokstavligt av Henriette i hennes frånvaro. Spänningen skruvas upp när Henriette kommer tillbaka till ön och det visar sig att hon och Gustav har ett förflutet ihop.
Föreställningen börjar aningen trevande utomhus. Maurice anländer i en båt. Han och Gustav småpratar om homofiler och lesbianer och man bävar lite inför ett frejdigt lustspel där ”politiskt inkorrekt” dialog rättfärdigas med att ”det är Strindberg”.
Men så blir det inte. Även om första delen av pjäsen är mer tidsmässigt daterad är dialogen okonstlad och engagerande. När Henriette ansluter blir pjäsen ett nervigt kammarspel, som lika gärna kunde ha utspelat sig idag. Det handlar om hur vi förblindas av avundsjuka, blir elaka när vi såras, är för stolta för att be om förlåtelse, om kärlekslängtan och hämnd. Diskussionen om hur man skapar en rättvis relation har inte heller blivit mindre aktuell på de dryga hundra år som gått sedan Strindberg dog.
Svenska Teatern Stockholms lilla ensemble har gästat Arilds vingård de senaste somrarna och utgörs av en sammansvetsad kärntrupp. Samspelet imponerar. Replikerna snärtar och blickarna bränner. Extra skarp blir kontrasten mot den trivsamt lantliga vingårdsmiljön, solen som går ner över fälten utanför fönstren och sillamackorna på tallrikarna i restaurangen.

Musikstycken bryter av grälen och det är, tematiken till trots, en välbehaglig teaterkväll. Och när man bävar lite inför det mest gubbiga gammeldags orerandet får man betänka att dessa anakronistiska gubbar som retar sig på frispråkiga framgångsrika kvinnor faktiskt, sorgligt nog, existerar även idag.

Se recension av Halland Love Stories

hallandlovestories 1000

En seger i regnbågens färger. Rickard Söderberg suverän på scenen.

rickard foajen 600Samma dag som det tillkännages att kommunen sänker de årliga bidragen till kulturföreningarna i Motala – teaterföreningen får i år 40 000 kronor mindre än förra året – är salongen i Folkets hus absolut fullsatt.
Läs recension av Per Carlsson i MVT!

Se mer bilder!

Populär underhållning vid årsmötet

20180313 arsmoteSå har då Teaterföreningen haft sitt årsmöte. Verksamhet och ekonomi för det gångna året redovisades och planeringen för innevarande år presenterades.

Tre ledamöter lämnade styrelsen, Helena Bergström, Urban Larsson och Marija Aurell. Nyvalda ledamöter blev Annika Qvarfordth, Kenneth Carlsson och Ruth Liminga. Omvald som ordförande blev Hans Enkvist liksom att ledamoten Eva Nilsson blev omvald. Sekreteraren Ragnhild Wärn och kassören Rolf Larsson har ett år kvar.

De 45 församlade kunde efter årsmötet lyssna till musikgruppen "Gott och Blandat". De framför visor med stor bredd, från Taube till Beatles. Bandmedlemmarna är Tomas Björklund: Gitarr, sång. Kenneth Karlsson: Bas, percussion. Gullmar Bergman: Klav, dragspel och sång.

Se bilder!

Kejsarn av folkhemmet - Recension av Cecilia Djurberg i Aftonbladet

Cecilia Djurberg ser Lagerlöfs saga i ny uppfriskande dramatisering

Kejsarn av Portugallien Fot
Det snöar hyvelspån över scenen när Riksteatern ger Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien. Lucas Svensson har, i sin helt nya dramatisering, flyttat fram handlingen till Per Albin Hanssons 1930-tal och lagt betoningen på klass i denna klassiker från 1914. Nu driver Erik i Falla sågverk och hans måg Lars är en socialdemokrat som ser folkets älskade skog som kapital att skövla.

Läs hela recensionen i i Aftonbladet!

Brinnande aktuell dansteater

Recencion. Öronproppar delas ut i foajén, vilket kan tyckas lite avigt inför en föreställning med ett verkligen rykande aktuellt och omvälvande viktigt budskap.

FATTA med Cleo och JUCK press5-768x512

Läs hela recensionen av Per Carlsson i MVT!

Se MVT:s recension av "Allt du måste veta om POP!"

Allt-du-maste-veta-om-pop-Foto-Martin-Skoog11-768x512Popfixerad trio med udda fakta
MUSIKTEATER ”Allt du måste veta om pop” är en titel som gapar över för mycket. Och de tre popfixerade journalisterna, tidigare kända från radio, erkänner mot slutet att en tvåtimmarsföreställning inklusive paus ju inte räcker för att hålla det löftet.

Läs mer!

Sällsynt läcker underhållning

Så skriver Per Carlsson i MVT om Romeo Julia Körens Decamerone!

start decamerone

Sexigt, roligt, elegant, vackert. Så tyckte vår recensent om Romeo och Julia-körens uppförande av Decamerone på Motala Convention Center.

Läs hela resensionen i MVT!

Utsålt när Storbandet jubilerade med Hanna von Spreti som gästsolist

storbandetfinal 1000

Bejublad föreställning när Motala Storband fyllde 50 år och Motalas egen musikalstjärna, Hanna von Spreti gästspelade som solist.
Teaterföreningens ordförande, Hans Enkvist, skriver:
WOW vilken kväll det blev, ett fullsatt Folkets Hus, drygt 400 pers fick uppleva en toppenkonsert med Motala Storband, Lena Tjäder-Smith och Hanna von Spreti i högform. Hela publiken släppte loss till Gloria Gaynors hit I Will survive. Alla somnar nog med ett leende på sina läppar. 

Läs även om Motala Kulturnatt i MVT!

"Dimensioner" - Varierande händelseförlopp.

Dimensioner-Foto-Jose-Figue

Recension av "Dimensioner" av Per Carlsson

Kärlekskamp i parallella världar

Vad hade hänt om jag hade gjort så där i stället, eller sagt så här…?

Så tänker vi alla, många gånger livet igenom.

”Dimensioner” visar många alternativa scener ur en relation mellan två unga, ganska udda personer: kvantfysikern Marianne och biodlaren Roland, som träffas på en maskerad, där Roland lämpligt nog är klädd i någon sorts bidräkt, gul- och svartrandig.

Läs hela recensionen i MVT!

Opera i miniformat engagerade och berörde publiken

butterfly

Hans Enkvist: - Hemma igen efter att ha upplevt den fantastiska föreställningen Butterfly med Malmöoperan, i Folkets Hus. En upplevelse med musiker live på scenen till skillnad från de digitala sändningarna. Synd att inte fler kom än de cirka 70 pers, Vad gör folk egentligen?

Vacker tragedi i fickformat
En av operavärldens mest hjärtslitande snyftare, ”Madame Butterfly” är på turné med Malmö Opera i en tät och komprimerad version; även titeln är kortad. Scenen är oundvikligen liten men känslorna är stora. Ensemblen förmedlar verkligen det oändligt sorgsna i historien.
Läs Per Carlssons recension i MVT!

Kryptiskt och kanske sinnesutvidgande

ALineUp 1000

Scenen i Folkets hus är naken och öppen nästan ända fram till bakre väggen, sånär som på ett svart tyg som döljer en del. Elskåp och tvättställ syns.
Läs Per Carlssons recension i MVT!

Violet Green and all Between hyllade rockens och bluesens stora divor

violet green startSex kvinnor som hyllar sina kvinnliga förebilder i blues- och soulrockgenren, och gör det i form av ett slags avslöjande historielektion i ord och toner, från början av seklet och fram till Amy Winehouse.

Vilken bra idé.

Läs recencion i MVT!

300 såg Cirkus ŜANĜO på Hamnparkeringen

20170901 cirkus1

ŜANĜO
En cirkus på väg
Professionella cirkusartister i en fartfylld gratisföreställning för alla åldrar. Den efterlängtade uppföljaren till 2016 års populära cirkusturné var här!

Man bjöd på akrobatik, luftakrobatik, lindans och jonglering, kryddat med inslag av magi, hiphop och parkour. Men en av artisterna hittade inte sin plats. Kanske för att hon inte riktigt förstått hur allt fungerar. Kanske för att de andra inte gav henne en ordentlig chans. Men genom föreställningens hisnande nummer och genom att försöka förstå och lära sig lita på varandra hittade gruppen en väg att fungera tillsammans.

Ŝanĝo – en cirkus på väg kretsar kring temat att finna sig själv och sin plats i ett nytt sammanhang. I en grupp eller ett samhälle där alla bär på olika livserfarenheter handlar det både om att våga släppa in och om att våga ta plats. Ŝanĝo betyder förändring på esperanto, ett språk vars syfte är att öka förståelsen mellan människor.

Föreställningen är en fristående uppföljare på Håll ihop – en cirkus på hjul, som i fjol sågs av cirka 5 000 personer under den bejublade sommarturnén Östergötland runt. I år består ensemblen av fem artister från Sverige, Marocko, Danmark och Frankrike.

Med Ŝanĝo – en cirkus på väg vill Östgötateatern, förutom hisnande cirkusupplevelser, fortsätta att skapa mötesplatser för olika grupper i samhället och bidra till att stärka sammanhållningen i de lokalsamhällen vi besöker. Vår ambition är även att barn och ungdomar ska få möjlighet att prova på olika cirkusdiscipliner efteråt. Föreställningarna arrangeras i samarbete med kommuner och lokala föreningar.

Se bilder!

Program hösten 2017

program hosten2017

Ronny Eriksson underhöll på sitt eget oförhappandes sätt.

start oforhappandes

Det är inte alla som kan fånga en publik ensam i hela 1 timma och 40 minuter, men Ronny Eriksson är en sådan. Genom att skildra den sträva, ordsnåle och korthuggne norrlänningen i jämförelse med bortskämda, urbaniserade 08-åttor lockas det ofta till skratt. Hans geniala ordtolkningar i olika riktningar och hur meningar uttalas och betonas ger helt fantastiska komiska effekter. 

Tillsammans med sin vapendragare, pianisten och sångaren Benneth Fagerlund, varierar de föreställningen föredömligt.

Spegelbilder bättre än publiktillströmningen.

Spegelbilder startEndast c:a 50 personer hade lockats att se Spegelbilder. Men pjäsen borde ha attraherat mångdubbelt fler. Visserligen var det en del ljudkrångel till en början men när tekniken väl fick ordning på ljudkvalitén var teatern riktigt njutbar.

Läs vad Helsingborgs dagblad, Ann Lingebrandt, skrev i sin recension:

"Genom de ständiga tidsväxlingarna gör pjäsen skäl för sin titel, samtidigt som generationstemat också blir en spegling av den poppeska traditionen, där numera mor, dotter och dotterdotter står tillsammans på scenen.
Men kanske blev författaren ändå distraherad av familjebråken, för det går inte att komma ifrån att manuset har en del brister. Nutidsscenerna känns ganska trubbiga och här fungerar de humoristiska avsnitten - som gott kunde ha varit fler - betydligt bättre än de allvarliga. Det är skådespelarna, de flesta i dubbla roller och med varsitt sångnummer, som lyfter pjäsen.
Särskilt njutbar är Niclas Frisk i sina två uppenbarelser: den sentimentale sagoberättaren med lika hög hatt som tilltro till konsten och den bortkomne zoologen som vet avsevärt mycket mer om klockgrodor än om kärlek. I de komiska stunderna får hans uppsyn en touch av Mr Bean.
Med imponerande effektiva klädombyten och professionalitet ut i fingerspetsarna ger aktörerna liv och klang åt det förflutnas storstjärnor."

Läs hela recensionen!

Storbandslegendarer & Monica Z -en uppskattad mix

start storbandslegenderÖstgötabandet från Östgötamusiken förstärkt med Maria Olofsson gjorde en oförglömlig spelning på onsdagkvällen. Ute var vädret grått, regningt och trist men i teatersalongen bjöds på en varm och go konsert där storbandspärlorna från förra seklet radades upp. Marias tolkningar av Monica Zetterlunds under andra akten blev det där extra som gjorde att man länge kommer att minnas den här kvällen.

Läs recension i MVT!

Fantastiskt framförd teater i form av "Ensam"

start ensam"Ensam", en produktion från Östgötateatern, handlar om hur svårt det kan vara att leva i Stockholms bättre kretsar på sent adertonhundratal tillsammans med en "oäkta" dotter. När sedan dottern förälskar sig i en man och det börjas talas om giftermål slår allting slint.Sanningen om hennes bakgrund rullas sakta upp och mamman tvingas välja mellan dotterns lycka och sina egna principer.

Det är inte utan, att tankarna går till den hederskodex som många grupper i mellanöstern än i dag utövar. Det var nästan lika illa för lite drygt hundra år sedan även i vårt land. I Sverige blev en trilskande medborgare som inte följde konventionerna utkastad från gemensamheten.

Rickard Söderberg charmade puliken

start kickoffrickardAldrig har väl operans lite svåråtkomliga värld presenterats så genialt som Rickard Söderberg gjorde under Malmö Opera:s Kick Off. Hans positiva och skämtsamma presentation i kombination av ypperliga smakprov tillsammans med sin pianist, gick verkligen hem hos publiken.

Det gavs även möjlighet att träffa Rickard i foajén efter föreställningen där det också bjöds på gratis fika.

Se bilder!

"Från Broadway till Duvemåla" fick ett fantastiskt mottagande av publiken

broadway efter

Redan efter några sånger förstod åhörarna att det här var en föreställning som inte gick av för hackor. Alla solister kanske inte är så välkända i Sverige ännu men många har skapat sig ett namn ute på de stora musikalscenerna. Viktoria Tocca, Laila Adéle, Daniel Sjöberg, Jesper Tudén och inte minst kvällens gästartsolist från Motala, Martine Rishaug-Hellman, gjorde kvällen oförglömlig. De levererade musikalhitsen otroligt professionellt ackompanjerade av kapellmästare Carina E. Nilsson med band. De c:a 150 i publiken gillade vad de hörde och hyllade sångarna med stående ovationer.

broadway recension
Läs resension i MVT

Nu är biljetterna till höstens säsong släppta!

TicksterpremiarFrån och med höstsäsongen 2016 säljer vi våra biljetter via Tickster.

Vill ni ha personlig service vid biljettinköp går det bra att vända sig till receptionen i Folkets Hus.

Receptionen har öppet:

Måndag 08:00-17:00

Tisdag-torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunch 12:00-13:00

Lördagar stängt.

Det går också bra att köpa biljetter timman före varje föreställning i Folkets Hus.

Klicka här för att komma till våra biljettsidor på Tickster!

Teaterresa-Intiman-Charleys Tant = Succé

start charteystantSå är vi då tillbaks igen efter besöket i kungliga huvudstaden. Målet för teaterresan den här gången var Intiman och farsen Charleys Tant med bl.a. Claes Malmberg och Jan Malmsjö. 
Två av sveriges bästa enterteiners på scen samtidigt kan bara bli en sak. Succé! De två matchade varandra helt fantastiskt och Claes Malmbergs avstickare från manuset var makalöst roliga. Hela sällskapet uttryckte att de var otroligt nöjda över resan på hemvägen och själv tycker jag att det var det bästa jag sett på en scen på flera år. // Rolf Larsson

50-talsklassiker populär teaterföreställning

start dream

När "En druva i solen" gavs hade drygt 200 personer bänkat sig i salongen och de blev inte besvikna. Med rappa och kvicka repliker återgav skådespelarna den situation som många färgade levede under i 50-talets Chikago. Spänningar och segregation mellan olika folkgrupper som pjäsen handlar om är lika aktuell i dag.
Läs recension i MVT!

Rebell presenterade Björn Afzelius visskatt suveränt

start rebell

Med känsla och engagemang samt en  fin presentation av Björn Afzelius liv, framförd av bandets frontfigur,Lennart Wantzin, blev kvällens konsert verkligen uppskattad av publiken. 

Se recension i MVT!

123 Schtunk roade i samma gamla goa stil.

start 123schtunkClowngruppen har aldrig varit bättre. Inte ens en kort stund fick man hämta andan när gruppen kastade sig mellan allvaret i originalpjäsen Rid i natt av Vilhelm Moberg till nutidens moderna samhälle. Från manus till clownernas faktiska förhållanden. Hur publiken drogs in i handlingen och t.o.m. agerade.

Se bilder!

Se en fantastisk recension i MVT!

Se vad dom själva skriver på sin Facebooksida

 
 

Alla heter Allan - en feelgood-teater av bästa märke.

start allaheterallanAlla heter Allan visade sig vara en varm föreställning om Allan och Allan. En charmig och humoristisk feelgood-teater om ett oväntat möte och en udda vänskap. Pjäsen är specialskriven av Bengt Järnblad för Ulf Dohlsten och Ola Hedén. 

Synd bara att det inte var fler som kom och såg föreställningen, endast 105 personer.

Läs MVT:s recension av Per Carlsson

Älskade Elvis -en relationskomedi med lyckligt slut

alskade elvis startVad blev det av livet? Drömmarna? De stora planerna? Varför blev mitt liv bara en trist upprepning av ingenting? Frågorna är många och svåra att svara på.
Men några svar fick vi efter en två timmar lång tragikomisk pjäs med det lockande namnet Älskade Elvis. Så vi ska få något att tro på också? Jo, jag tror det, för det blir verkligen Happy End.

Läs MVT:s recension av Per Carlsson

Motala Teaterförening representerade på Anbud Live

start anbudliveRagnhild Wärn och Rolf Larsson besökte Södra Teatern i Stockholm för att se smakprov från kommande föreställningar. Riksteaterna repertoar för hösten 2016 och våren 2017 presenterades av företrädarna för ensemblerna. 
Här hittar du scenkonst i alla dess former, för olika åldrar, intressen och språk, från nyskrivet till klassiker. Riksteatern erbjuder dans, drama, komedi, internationella gästspel, musikteater och mycket annat som är dagsaktuellt, berörande och underhållande. 
Se repertoar!

Det var underbart vacker höstdag när vi besökte Stockholm. Se bilder!

Fräck i Frack gillades av Motalapubliken

start frackifrackOperettoner från kända och mindre kända operetter fyllde teatersalongen under två timmar på fredagkvällen. En färgsprakande show med dans, musik och snabba klädbyten gjorde kvällen angenäm för den entusiastiska publiken. Som avslutning fick också ensemblen stående ovationer efter en väl genomförd föreställning.

Läs recension i MVT!

Knut är tillbaka med sina kåserier.

knutteÄntligen är Knut tillbaka igen med sin penna. Efter benbrottet i våras är han nu fit for fight och första kåseriet är levererat för hösten.

Läs om danslektionerna i Frödinge under hans ungdom och hur han blev den tidens Travolta.

Välspelad variant av Bergmans Höstsonaten

program hostsonatenHans Enkvist om föreställningen: - Höstsäsongens första föreställning avklarad. 117 personer kom. En blandad publik med trogna abonnenter, elever från teaterlinjen på Bona folkhögskola och en del "nya ansikten". Bra föreställning enligt flera besökare. Jag håller med.

Läs recension i MVT!

Teatersupé

liten-affisch bredd15cmBeställ Teatersupé inför varje föreställning i höst. I samarbete med Folkets hus så har ett anpassat menypaket för varje teaterföreställning skapats. Pris per meny, 119 kr, är fantastiskt billigt och vi hoppas att många tar tillfället i akt och gör teaterkvällen till en helafton. Se meny!

Kristina från Duvemåla på Göteborgsoperan lämnade ingen oberörd.

start goteborgsoperanVårens andra teaterresa gick till Göteborg och den sista föreställningen av Kristina från Duvemåla. Resan inleddes i strålande solsken men när vi kom över på västgötasidan blev det allt molnigare och lagom när vi kom fram till Göteborg började det regna. Men vad gjorde det, alldeles intill Göteborgsoperan ligger ju den stora gallerian Nordstan och där finns goda möjligheter till shopping och restaurangbesök.

Klockan 15:00 började den fyra timmar långa föreställningen som beundrades av resenärerna. En gripande gestalning av Kristina, Karl-Oskar och övriga rollfigurer utfördes av Maria Ylipää, Robert Noack m.fl. vilket gjorde att föreställningen lyfte utöver det vanliga.

Hemfärden anträddes med nöjda besökare och efter ett stopp på Västgötarasta var vi åter i Motala 22:45.

Se bilder!

Teaterförening lockade nya medlemmar på Motala Expo

start motalaexpo201529 nya medlemmar knöts till Motala Teaterförening under två dagars medlemskampanj på Motala Expo. Föreningen stod tillsammans med sin samarbetspartner, Motala Turistbyrå, som är vår biljettombud i Motala. Mässan drog rekordpublik. Hela 6 500 personer kom för att se vad utställarna hade att erbjuda.

På mässan hade vi hjälp av "Sällskapet von Platen", som älskar att klä upp sig i läckra 1700-talskreationer, att förmedla Teaterföreningens budkap.

Se bilder!

Sanne, Mats och Benneth - tre av skandinaviens bästa artister.

sannematsbennethDen jeg elsker, Kött och blod, Gör mig lycklig nu… Det är bara några av de många hits och andra favoriter som levererades denna föreställning.

Sanne Salomonsen är Danmarks rockdrottning, Mats Ronander är musikernas favoritmusiker och Benneth Fagerlund är det musikaliska ankaret för flera av Sveriges största artister gör nu en gemensam turné för Riksteatern!

Musik och berättelser från fyra händelserika decennier på och bakom scenen framfördes. Både från Sannes och Mats respektive solokarriärer och dessutom från Mats arbeten med artister som ABBA, Ted Gärdestad, Ulf Lundell och Eric Clapton. En blandning av rock, pop och blues!

Mats Ronander och Benneth Fagerlund öppnade föreställningen med några låtar men det var när Sanne Salomonsen kom in på scenen som konserten tog fart ordentligt. Publiken gillade vad de fick höra och gav artisterna stående ovationer efter föreställningen.

Se bilder!

Välbesökt årsmöte med underhållning

arsmote2015Närmare 80 medlemmar i Teaterföreningen hade hörsammat kallelsen till årsmötet som hölls i Skepparpinan, Folkets Hus, den 18 februari. Hans "Putte" Elf ledde förhandlingarna med Ragnhild Wärn som sekreterare och assisterad av Hans Enkvist, ordförande i Teaterföreningen.

Efter fika och traditionella årsmötesförhandlingar bjöds på föreställningen Z från Östgötateatern. Det är en musikalisk resa om Monica Zetterlund där Ann-Sofie Andersson Kern berättar om hur Monica Z. formats av olika möten i livet.

Se bilder!

Stämningen på topp när "Kingen" intog scenen.

start rocken"När Rocken kom till Sveg" drog fullt hus sånär som på några platser. Hela kvällen andades 50- och 60-talsnostalgi. Många passade på att käka pytt i panna för en hundring innan föreställningen började. Wetternbuggarna spred dansglädje genom att uppvidningsbugga i foajen och i pausen gick det att köpa en varm korv med bröd.

Men det var Kingen & the Uppercuts som var kvällens stora behållning. Torgny Kingen Karlsson lotsade oss mellan låtarna genom att tidstroget, humoristiskt och igenkännande berätta hur det gick till när rocken kom till Sveg. Och vilken musik vi fick till livs! Kingen tillsammans med Jens Persson på trummor, Jonas Thornberg på sologitarr och Göran "Baga" Backlund på bas levererade rocklåtarna på ett helt magnifikt sätt. Helt klart bland de bästa musikerna i Sverige!

Det var en nöjd publik som lämnade Folkets Hus denna tisdagsafton och för de som ville ha med deras musik hem fanns möjlighet att köpa en signerad skiva direkt av Kingen på väg ut.

Se bilder!

Lokal teater när Teaterföreningen firade 35 år tillsammans med Folkets Hus

start karlekochpengarMotala Teaterförening och Folkets Hus hade glädjen att ha Knut Karlsson, Folkets Hus första chef och Teaterföreningens första ordförande, som gäst vid 35-årsjubiléet. Efter att Jessica Björk, nytillträdd chef för Folkets Hus, och Hans Enkvist, Teaterföreningens ordförande,  hälsat publiken välkommen äntrade Knut talarstolen. Han berättade med humorn i bakfickan hur roligt det var att åter vara i Folkets Hus, landets finaste teatersalong enligt egen utsago. Det hela började för 35 år sedan och Knut återgav vad han då hade för ambitioner med Folkets Hus och Teaterföreningen. Se Knuts Kåserier!

Efter talet tog själva föreställningen "Kärlek och pengar" vid. Ett folklustspel av Wilhelm Moberg där skådespelarna kom från Motala Teaterverkstad med Åke Lindberg i spetsen. Det var en välspelad och trivsam föreställning med mustigt språk. Pjäsen handlade om att det gick att göra sig en förmögenhet i Amerika för att sedan komma tillbaka till Sverige igen och uppfylla alla löften som givits innan resan.

Publiken bjöds på bubbel vid ankomsten till Folkets Hus, serverade av Sällskapet von Platen, damer skrudade i pampiga sjuttonhundratalskreationer. I pausen vankades kaffe med wienerbröd som arrangörerna stod för.

Se bilder!

Trivsam teaterresa till Dramaten.

start dramatenTeaterföreningen öppnade höstsäsongen med att arrangera en teaterresa till Dramaten i Stockholm. En fullsatt buss syrde i vackert sensommarväder upp till den kungliga huvudstaden för att se Utvandrarna med bl.a. Rolf Lassgård och Stina Ekblad. Deltagarna fick flera timmar egen tid i Stockhlm för shopping och lunch innan föreställningen började.

På tre timmar fick publiken följa Karl-Oskar och Kristinas öde de sista åren i Sverige och vad som ledde fram till det drastiska beslutet om att utvandra till Amerika. Med ljus och ljudeffekter tillsammans med lysande skådespelare lyckades regissören att skapa helt fantastiska samtidsstämningar och paret Lassgård/Ekblad prestationer var helt suveräna.

Se bilder!

Motala Teaterförening och "Nya" Folkets Hus fyller 35 år

start invigning fhchampagneDen 12 juni 1979 tog Knut Karlsson initiativet att bilda Motala Teaterförening genom att hålla ett första möte. Han hade precis installerats som chef för "nya" Folkets Hus som hade invigts 4 dagar tidigare. Det vill vi uppmärksamma när höstsäsongen drar igång efter sommaren på något sätt.
                    

STREBER -ett välspelat drama om socialism i kapitalistisk miljö.

start streberStig Dagerman blev bara 31 år men denna lysande syndikalistiska författare skulle kunna ha verkat än i dag, så aktuell är fortfarande STREBER.

Med intriger och falskhet får han sina kollegor i den gemensamt ägda bilverkstaden att ge upp ägandeskapet. Företaget säljs till en stor kedja och han själv blir föreståndare för verkstan. Dagerman visar på vilka motsättningar som kan uppstå om man som socialist går in som företagsägare i en kapitalistisk roll.

Synd bara att inte fler kom till föreställningen, c:a 140 personer, för det var en produktion som framfördes utmärkt och som berörde.

Se bilder!

Teaterintresserade var på premiären av Swedenhielms i Norrköping

start swedenhielmsNär Swedenhjelms med bl.a. Sven Wolter hade premiär på Östgötateatern i Norrkoping bänkade sig 23 teaterintresserade Motalabor i den pampiga teatersalongen.

Sven Wollter spelar huvudrollen i den klassiska komedin om Swedenhielms, en adlig familj med anor och hedersmoral – utan pengar.

Hjalmar Bergmans genombrottspjäs från 1925 kunde inte ha fått en bättre ensemble för uppgiften och Sven Wolter i rollen som vetenskapsmannen Rolf Swedenhielm var lysande.
Se bilder!

123 Schtunk spred improviserad glädje med Raskens

start raskensVi går åt vilket håll vi vill! skrev 123 Schtunk i förhandsreklamen inför Raskens. Och det var precis vad som hände. De gestaltade Wilhelm Mobergs verk på sitt eget oefterhärmeliga sätt och lät publiken vara en del av föreställningen. Bl.a. fick ett par från första raden komma upp på scenen och dansa vals och en man fick sina fiskar varma för att han rättade till strumporna under föreställningen.  Det fanns heller inga hämningar för att visa hur Rasken skulle ha agerat i modern tid, hur dagens ungdom skulle ha betett sig. Att publiken gillade vad de såg och hörde kunde ingen ta miste på.
Se bilder!

Motala Teaterförening på Motala Expo

start motalaexpo

Tre Gökar underhöll på 71:an

start tregokarMotala Teaterförening arrangerade i samarbete med Bostadsstiftelsen Platen ett arrangemang i samlingslokalen 71:an på Motala Väster. Det var trion Tre Gökar från Motala bestående av Sten-Åke BjörnstedtLeif”Tjappe” Gustafsson och Ola Johansson som stod för allsångsmusik och underhållning.

Tyvärr uteblev publiken trots annonsering och reklamutskick i bostadsområdet men 19 st hade kommit och kunde glädjas åt Tre Gökars framträdande. Se bilder!

Kritikerrosad teater framförd av Moomsteatern

start mannenutanriktningNär "Mannen utan riktning" gavs på Teatern, Folkets Hus kom endast knappt hundra personer. Kanske var marknadsföringen med bilder svårtolkat för den bredare teaterpubliken. Texter såsom "en magisk upplevelse där Dantes förunderliga vandring genom helvetet, skärselden och paradiset gestaltas" gjorde nog många konfunderade.

Carila Hildén på MVT höjde dock produktionen till skyarna -"Det är så fräckt. Så snyggt. Så vågat. Det är bra. Riktigt bra. Livsviktigt bra." och gav "Mannen utan riktning" högsta betyg eller 5 radiomaster.

Moomsteatern kom med en fullastad trailer med scenmaterial utöver det vanliga bl.a. en jätte digital LED-skärm på c:a 6x4 meter.

Se bilder!

Bli medlem i teaterföreningen, det tjänar du på

Som medlem får du ta del av rabatter och andra förmåner till riksteaterevenemang över hela landet och du får information om vad som händer på scenerna närmast dig. Samtidigt stödjer du det ideella arbetet i din riksteaterförening. Du kan också ta aktiv del i arbetet och därmed vara med och påverka kulturlivet på din ort. När du blir medlem i en riksteaterförening får du också förmånskortet Scenpass Sverige som bl.a. ger dig lägre biljettpriser på nästan alla svenska teaterscener! Det gäller på tusentals riksteaterarrangemang, på nationalscenerna och över 50 andra teatrar över hela landet.

Du tecknar medlemsskap Motala Teaterförening via formulär på Riksteaterns hemsida. Klicka här!

facebook logo 50 

 

start riksteaternsverige 

logga rt intranat

start riksteaternostergotla 

start scenkonstportalen

Sök evenemang på teatrar i hela Sverige
scenguide

scenrum

lankbild till rt2

Vi samarbetar med

 

 motala ostergotlands sjosta

abf

logo ny fh


LillaHemLogo Transp

maxiica

 motala24 platen

willys 

 skobes

Motala Teaterförening © 2018