Jag vill skriva några rader

Kåseri nr 371

Jag vill skriva några rader om livet jag lever. Jag vill skriva om det som det är. Det vill jag verkligen göra.
Om jag bara visste hur det är och vad det innebär att leva.
*
Jag minns när jag som femtonårig kille sprang in på Frödinge-Brantestads fotbollsplan för att debutera i FBSKs A-fotbollslag. Jag kände spänningen. Jag var nervös. Jag var glad. Hela jag längtade till matchen. Hela jag levde.
– Sparke boll ska en inte ägne sej åt på söndaga. På söndaga ska en gå i kyrka. Att lära sig tro på Gud är livets mening, sa min farfar Carl-Albert på sin Frödingedialekt.
– Vi har kommit till världen för å arbete. Arbete skaper välstånn och ger hälse, sa en av bönderna till mig i Frödingebyn.
Jag tyckte verkligen att fotbollsspelet var mitt liv. Allt annat jag gjorde var komplement.
*
Fotbollsintresset var som en livsbro. Den gick på från barndomen via ungdomen till vuxenåldern. Jag steg av bron och gick några år på Lunnevad Folkhögskola. Där trodde jag att mitt livs mening var att lära mig världen och odla kunskaper så de grodde och växte och gjorde mig så vis att jag kunde förstå allt. Jag ville verkligen lära mig allt det som fanns att förstå. Jag ville förstå allt av det jag inte förstod.
– Meningen med mitt liv måste vara att skaffa mig kunskaper.
Om allt.
Så tänkte jag då på Lunnevad Folhögskola
*
– Det finns ofantligt mycket i världen vi borde lära oss förstå. Vi kan lära oss en del men inte allt. Mycket av det som finns i vårt Universum hinner vi aldrig lära oss, sa rektor Per Söderbäck på Lunnevad Folkhögskola till oss elever.
*
knut allsvenskanJag gick vidare på min fotbollsbro och skall nu berätta om när jag sprang in på Idrottsparken i Motala och för att debutera för MAIF i allsvenskan. Jag kände samma förväntan och spänning som när jag debuterade för FBSK i Frödinge. Folk hejade och skrek. Solen sken. Musik spelades i högtalarna. Domaren blåste igång matchen. Stämningen runt planen steg. Den blev högljudd och härlig. Kraftiga applåder hördes från publiken när jag gjorde något bra i spelet. Jag kände att jag nått mitt mål att få fotboll spela i allsvenskan.
*
Vi i MAIF spelade bra och fick oavgjort 2-2 mot seriefavoriterna från IFK Göteborg. Efter matchen fick jag skriva autografer till unga supportrar och fick beröm i Aftonbladet och Expressen.

När jag i mitt polisyrke patrullerade i Motala sa folk till mig:
– Nu är du berömd. Alla i Motala vet vem du är. Många i Sverige vet vem du är. Du har fått mening i ditt liv.
Det fick mig att tänka under mina långa sena, ensamma polispatrulleringar i Motala.

”Var fotbollspelet och att bli känd verkligen meningen med livet?”

Jag svarade mig själv:

-Visst är det roligt att bli igenkänd men inte kan det vara den verkliga meningen med livet. När jag var barn och ung i Frödinge trodde jag nog så. Men inte nu. Nu vill jag tro att det finns något mer. Något större. Något djupare. Något .. ja vaddå?
Något???
Jag hittade inga svar på frågorna under min polistid. Jag har inte heller hittat några givna svar senare i livet. Jag har fått leva ett fantastiskt liv på min fotbollsbro som efter allsvenskan övergick till att bli en allmän utvecklande levnadsväg.
*
På den vägen går jag fortfarande. Nu sitter jag förresten i en skön skrivstol och skriver några rader på datorn medan solen skiner utanför mitt fönster. Solen skiner också in på mig nu. Jag funderar fortfarande över vad som är meningen med mitt liv.
Jag är inte ledsen över att jag inte förstår allt. Jag är glad för att jag fick komma till den här världen och vistas här en tid. Jag vill skriva:
” Tack för kärleken. Tack för att jag fick födas och finnas till här på denna snurrande jord. Stor glädje för att jag fått se våra barn växa upp och bli fria människor som kan föra min undran vidare.
Sol önskar jag alla den vårliga aprildag år 2015/Knut K