Jag tänker på ett tal till ett kommande besök i Motala

Kåseri nr 373

foreningarnashusMorgonen är solig med blå himmel och helt stilla vind. Inte ett barr rör sig på granarna på Klivinge gård denna vackra morgon. Den vackre herr Fasan har jag hört gala många gånger sedan 04:30 när jag vaknade på vår sons gård utanför Uppsala. Fyra höns följer Tuppen Fasan. En av dem är ovanligtvis nästan vit. Den hönan har inte fått den vackra skyddsfärgen som de övriga hönorna har. Varför kan jag undra utan att få svar? Någon värme kan nog inte temperaturen presentera än. Men värmen kommer efter frukost. Det är jag säker på.
*
I går kväll skrev jag på mitt tal som jag skall hålla i Föreningarnas hus i Motala torsdagen den 23 april klockan 14:00. Jag tänkte tillbaka på min tid som fotbollsspelare, tränare, ledare och publik som jag är nu. ”Knutte pratar fotboll” har arrangörerna tänkt sig som rubrik på mitt framträdande. Men det blir mer än fotboll, Det tror jag att jag kan lova. Jag vill nog också fundera en del över hur fotbollsmiljön samhället ser ut i dag,
*
Jag tryckte på knappar i hjärnan och filmer med minnen spelades upp för mig från min fotbollstid, polistid, min tid som socialarbetare och den expansiva tiden som chef för Motala Folkets Hus. Mina arbetskamrater, mina fotbollskamrater, och de spelare som jag var tränare och ledare för visade sig för mig. Jag känner i dag på morgonen stor glädje på grund av det som visades för mig i mina ”hjärnminnesfilmer”.
*
Nästa torsdag skall jag berätta en del av det mina minnen kommit ihåg åt mig. Kom till ”Gamla Folkets Hus” i Motala. Vi som setts får ses igen och vi som inte mötts får mötas. I samtal efter mitt tal kan vi berätta om det som hänt och händer i livet för varandra
*
Den fina musikgruppen Sommarminne som består av Göran Friman, Hans Isaksson, Lars Lundqvist och Gudrun Rönsen skall återförenas för en dag och glädja oss med spel och sång. Jag längtar redan efter att få se dem och höra dem spela och sjunga. De sprider mycken glädje till medmänniskorna i det samhälle de lever.
*
Att få mötas som människor och vän är stort. Jag vet att många äldre aldrig får möta någon medmänniska. Jag vet att många sjuka inte kan lämna sina sjukvårdssängplatser. Jag vet att många inte möter andra människor för att de inte har tillräckligt mod att gå ut. Jag vet att vi borde mötas oftare vi människor. Jag vet att vi ofta är ensamma i onödan. För att komma ut bland folk måste vi ta de initiativ som jag skriver om. Vi i Sverige ska inte vara de ensamma människornas land. Vi ska hjälpas åt att bli ett land fyllt av glädje. Glädje ger oss hälsosamma kickar. Det är vetenskapligt bevisat.
*
Allt detta tänkte jag på när jag planerade mitt Motalatal. Jag har haft förmånen att möta medmänniskor och fått många vänner runt om i vårt vackra avlånga land Sverige. Mina vänner har gett mitt liv innehåll och mycken glädje. Om jag med mitt tal och Sommarminne med sin sång och musik kunde locka många att komma till Föreningarnas hus nästa torsdag och där få uppleva en trevlig och givande stund skulle jag bli mycket nöjd.
Kom vänner, kamrater och medmänniskor skall vi ha trevligt tillsammans.
*
Att mötas och skiljas är vår lott och vårt öde.
Att möta goda vänners ögon värmer våra sinnen
Att aldrig få möta någon väns ögon gör livet kallt, trist och ensamt.
Av atomer är vi alla sammansatta.
Vi lever på samma jord
Ändå är vi unika som människor.
Vi är unika men har behov av närhet, vänskap, kärlek och glädje.
Vi är människor och skall leva.
Inte i flock.
Men vi ska fungera och existera;
Tillsammans.
*
Med hälsningar från Klivinge lördagen den 18 april 2015,Välkomna på torsdag,/Knut K